Najprostsze placuszki
Święta zbliżają się pełną parą.. Już za parę dni siądziemy wspólnie przy wigilijnym stole. Piękny jest ten czas, naprawdę! Postanowiłam, że w tym roku nie będę zbytnio kombinować w kuchni i postawię na naprawdę tradycyjne dania. Żadnych odchudzonych cudów, ale proste i smaczne potrawy. Piernik pomidorowy (ulubieniec!), sałatka z wędzoną rybą i jogurtem, sernik i wiele innych. Co z tego wyjdzie, zobaczycie sami 🙂 A tymczasem przychodzę dziś z jednym z najprostszych przepisów na placuszki na kefirze. Z dodatkiem musu truskawkowego czy gorzkiej czekolady – palce lizać 😉
Składniki:
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 banan
- 200 ml kefiru
- szczypta ksylitolu/cukru/miodu
- odrobina oliwy lub oleju do natłuszczenia patelni
Jak zrobić placuszki na kefirze?
Banalnie proste. Czyli wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Na sam koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej, aby placuszki ładnie wyrosły. Smażymy na rozgrzanej patelni, do momentu pojawienia się pęcherzyków z powietrzem. Następnie przewracamy na drugą stronę i voila 😉 Placuszki są świetne jako śniadanie czy posiłek do pracy. Polecam je także dla dzieci jako zdrowa alternatywa na drugie śniadanie do szkoły.
Wykonanie placuszków zajmuje maksymalnie 10 min! Zamiast sięgać 10 raz po pszenną bułę, warto spróbować czegoś innego? 😉
A Wy co szykujecie na świąteczny stół? Chętnie poznam Wasze ulubione potrawy! Dajcie znać w komentarzach albo napiszcie do mnie 🙂