Słodki śniadaniowy omlet to już klasyk w mojej kuchni! 10 min roboty i mamy gotowe pyszne, słodkie śniadanie 🙂

Słodkie posiłki na diecie to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy. Oprócz tego, że zaspokajamy swoją ochotę na coś słodkiego, to zjadamy  również zbilansowany i pełny wartości odżywczych posiłek.

Dzięki temu łatwiej jest przestrzegać jadłospisu, nie ciągnie nas do sklepowych słodkości, a dieta zamiast udręką jest przyjemnością.

Bardzo lubię na drugie śniadanie zjeść coś słodkiego – często jest to właśnie omlet i dziś wrzucam Wam przepis na omlet szarlotkowy. 

Składniki na 1 porcję:

  • 100g jajek (2 szt rozmiar M)
  • 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 10g słodzika np. erytrytolu
  • spora szczypta cynamonu
  • 100g jabłka
  • 2g oliwy z oliwek do posmarowania patelni
  • 10g masła orzechowego
  • odrobina cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

  1. Jabłko pokrój w drobną kostkę i posyp cynamonem.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, słodzik. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone jabłka.
  3. Patelnię posmaruj oliwą za pomocą pędzelka. Wlej masę omletową i piecz na małym ogniu kilka minut. Przewróć na drugą stronę.
  4. Posyp cukrem pudrem i polej masłem orzechowym. Gotowe 🙂

MOJA RADA: Do omletu trzeba mieć dobrą, malutką patelnie teflonową. Wtedy wychodzi super kształtny i smaczny omlet 🙂

Kaloryczność i makro na 1 porcję:

  • 405 kcal
  • 21g białka
  • 18g tłuszczów
  • 52g węglowodanów
  • 5g błonnika pokarmowego

Lubicie śniadania na słodko w formie omletów? Dajcie znać w komentarzu! 🙂

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]