Jesień tuż za pasem, wszędzie pełno dyni. Choć do niedawna nie byłam jej zbytnią fanką, tak teraz doceniam to naprawdę uniwersalne warzywo. Ostatnio dostałam w prezencie pokaźnych rozmiarów okaz, który starczyłby na co najmniej 100 osobową grupę. Zakasałam rękawy i postanowiłam zrobić klasyk – zupę krem. Wiem, wiem. Banał. Jednak kiedy ciężko zdecydować czy się ją kocha, czy nienawidzi – warto próbować wszystkiego. I tak oto w efekcie, naprawdę ją pokochałam! Bo zupa krem z dyni wyszła przepyszna 🙂
Przepis na tą smaczną zupę jest naprawdę banalny. Jedynym dodatkiem, który wprowadziłam to batat – słodki ziemniak. Wpasował się kolorystycznie i smakowo – nadał fajnej słodkiej nuty zupie.
Składniki:
- Kilogram dyni
- 1 batat
- 1 marchewka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz
- kurkuma, odrobina cynamonu
- czosnek
- nasiona słonecznika lub dynii
- łyżka jogurtu/śmietanki/.mleczka kokosowego,
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulkę. Dodaj kawałki marchewki, dyni i batata. Podsmażaj około 4-5 min. Po tym czasie zalej warzywa bulionem/wodą. Gotuj całość około 15 min, sprawdzając cały czas miękkość warzyw. Kiedy będą się rozpadać, zdejmij z palnika. Odlej odrobinę bulionu, aby konsystencja zupy nie była zbyt płynna. Za pomocą blender zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć nasiona i lekko je podpraż. Po nałożeniu dodaj łyżkę jogurtu i posyp podprażonymi pestkami.
Gotowe!
Kolejny dietetyczny banał, gotowy w mniej niż 30 min! Taka pyszna zupa krem z dyni nadaje się również dla dzieci! Jeśli nadal twierdzisz, że jedząc zdrowo, musisz stać pół dnia przy garach, spróbuj mojego przepisu 🙂
Do następnego Kochani i sprawdźcie inne przepisy!