Nie ukrywam, że dość dawno nie było już przepisu na blogu, a przecież kiedyś publikowałam co kilka dni. Musicie mi wybaczyć, ale ogrom pracy związany z układaniem jadłospisów pochłania naprawdę sporo czasu. Tymczasem wracam do Was z naprawdę przepysznym przepisem na pulpeciki w sosie koperkowym ze śmietaną. Tak dokładnie, dobrze czytasz – to pulpety w sosie śmietanowym. Od dietetyka 🙂
Danie jest naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Myślę, że nawet najmłodsi chętnie po nie sięgną. Kto by nie zjadł pysznego, soczystego pulpecika? U mnie jako dodatki kasza gryczana i cukinia podsmażona na oliwie – swoją drogą to mój hit tego lata.
Składniki na 3-4 porcje:
- 400g mielonej szynki wieprzowej (można użyć również indyka)
- 1 jajko
- 1 kromka żytniego chleba (może być również bułka żytnia)
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka (wedle uznania)
- świeży koperek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kasza gryczana
- cukinia, buraczki (jako dodatek)
Przygotowanie:
- Kromkę chleba zamocz w wodzie. Odczekaj chwilę aż wchłonie płyn.
- Do mięsa dodaj jajko, chleb, przyprawy. Wyrób masę mięsną dokładnie ręką. Uformuj małe pulpeciki.
- Na patelnie wlej wodę i wstaw na duży palnik. Poczekaj, aż się zagotuje. Do wrzątku wrzucaj po kolei małe pulpeciki. Gotuj na wolnym ogniu, około 20-25 min. W międzyczasie ugotuj na sypko kaszę gryczaną.
- Wyciągnij pulpeciki na talerz, pozostałą wodę przelej przez sitko – powstaną burzyny, które należy usunąć. Wlej wodę z powrotem na patelnię, dodaj pulpety. Do małej miseczki dodaj śmietanę, odrobinę wody i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i wlej do sosu. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś na małym ogniu. Posyp świeżo skrojonym koperkiem.
- Pulpety podawaj z dodatkami – kaszą i cukinią na ciepło lub buraczkami.
Cukinia na ciepło:
- 150g cukinii
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Przygotowanie:
- Cukinie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cukinię i podsmażaj. Możesz dodać odrobinę wody. Duś do miękkości.
- Dodaj przyprawy. Podawaj jako dodatek do mięsa.
- Takie pulpeciki w sosie koperkowym ze śmietaną możesz podawać z dowolną kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Do następnego!
-
Letni Jadłospis Redukcyjny
129,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wiosenny Jadłospis Redukcyjny
129,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wegetariański Jesienny Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym
89,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page