Jak przemycić do diety warzywa, które często samodzielnie nie smakują? W dietetycznym świecie sławę zyskał zielony koktajl ze szpinaku, który budzi zainteresowanie nawet dzieci. A czy wiecie, że w ten sam sposób można potraktować naszego pięknego buraka? I choć wstyd się przyznać, ale sama osobiście nie przepadam za burakami. Dlatego stawiam na formę koktajlu, aby go częściej przemycić 🙂
PRZEPIS:
* burak surowy
* kefir/jogurt naturalny
* otręby owsiane/płatki owsiane
* banan
* orzechy, mrożone owoce do dekoracji
Buraka należy obrać ze skóry i skroić w kostkę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładki koktajl 🙂
Buraki choć tak popularne w naszym kraju, spożywane są zazwyczaj jako dodatek do obiadu. Ten niedoceniany produkt ma ogromne właściwości zdrowotne.
A dlaczego warto jeść buraki?
Przede wszystkim dlatego, że wpływają korzystnie na skórę, wzrok, włosy czy wzmacniają odporność. A to wszystko za sprawą zawartych w nich witamin: A, C czy B1. Dodatkowo mają sporą ilość kwasu foliowego czy beta karotenu. Jeśli chodzi o składniki mineralne – również nie jest blado 🙂 Mangan, kobalt, wapń, sód, potas, magnez, miedź i wiele innych to składowe naszego polskiego warzywa. Warto też wspomnieć opóźniające starzenie i przeciwnowotworowe działanie buraków – zawarta w nich betanina ma działania silnie przeciwutleniające. Ponadto ma ona dodatkowo właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zaś betaina wraz z kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny.
Jadasz buraki? W jakiej formie? Pochwal się w komentarzu 🙂 Jeśli szukasz inspiracji na inne koktajle z użyciem buraka, zajrzyj tutaj.
Do następnego! 🙂
-
Jesienny Jadłospis Na Wynos cz1 (7 dni)
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Słodki Jadłospis
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Bezpłatny 3 dniowy jadłospis do pracy/szkoły
0,00 zł Dodaj do koszyka