Jeśli tak jak ja nie jesteście ogromnymi fanami słodyczy, a jednak czasem macie ochotę coś zjeść to dziś przychodzę do Was z przepisem na naprawdę pyszny chlebek bananowy. Może być on zarówno deserem jak i normalnym posiłkiem. Ostatnio sporo u mnie słodkości, ale są zdrowe i bez cukru. A do małej czarnej pasują idealnie!
Składniki na chlebek bananowy:
3 banany
3 jajka rozmiar L
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki miodu naturalnego lub ksylitolu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Ciasto ma być lekko gęste i gładkie. Możemy do środka wrzucić orzechy czy bakalie. Przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku około 50-55 min, w 180st. I to tyle! Kolejny banalny przepis, który jest naprawdę warty wypróbowania. Chlebek można podać z dżemem bez cukru, owocami, masłem orzechowym czy „nutellą” z awokado.
Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis
Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]