Nie ukrywam, że dość dawno nie było już przepisu na blogu, a przecież kiedyś publikowałam co kilka dni. Musicie mi wybaczyć, ale ogrom pracy związany z układaniem jadłospisów pochłania naprawdę sporo czasu. Tymczasem wracam do Was z naprawdę przepysznym przepisem na pulpeciki w sosie koperkowo-śmietanowym. Tak dokładnie, dobrze czytasz – w sosie śmietanowym.

Danie jest naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Myślę, że nawet najmłodsi chętnie po nie sięgną. Kto by nie zjadł pysznego, soczystego pulpecika? U mnie jako dodatki kasza gryczana i cukinia podsmażona na oliwie – swoją drogą to mój hit tego lata.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400g mielonej szynki wieprzowej (można użyć również indyka)
  • 1 jajko
  • 1 kromka żytniego chleba (może być również bułka żytnia)
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka (wedle uznania)
  • świeży koperek
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kasza gryczana
  • cukinia, buraczki (jako dodatek)

Przygotowanie:

  1. Kromkę chleba zamocz w wodzie. Odczekaj chwilę aż wchłonie płyn.
  2. Do mięsa dodaj jajko, chleb, przyprawy. Wyrób masę mięsną dokładnie ręką. Uformuj małe pulpeciki.
  3. Na patelnie wlej wodę i wstaw na duży palnik. Poczekaj, aż się zagotuje. Do wrzątku wrzucaj po kolei małe pulpeciki. Gotuj na wolnym ogniu, około 20-25 min. W międzyczasie ugotuj na sypko kaszę gryczaną.
  4. Wyciągnij pulpeciki na talerz, pozostałą wodę przelej przez sitko – powstaną burzyny, które należy usunąć. Wlej wodę z powrotem na patelnię, dodaj pulpety. Do małej miseczki dodaj śmietanę, odrobinę wody i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i wlej do sosu. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś na małym ogniu. Posyp świeżo skrojonym koperkiem.
  5. Pulpety podawaj z dodatkami – kaszą i cukinią na ciepło lub buraczkami.

 

Cukinia na ciepło:

  • 150g cukinii
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cukinię i podsmażaj. Możesz dodać odrobinę wody. Duś do miękkości.
  2. Dodaj przyprawy. Podawaj jako dodatek do mięsa.

 

Do następnego!

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]