Przepis na pyszną, wytrawną tartę z zielonymi szparagami, szpinakiem i cukinią.

Choć zazwyczaj mam mało czasu na przygotowanie posiłków i stawiam na naprawdę szybkie potrawy, tak nieraz mam ochotę przygotować coś trudniejszego! Takim daniem jest wytrawna tarta, którą uwielbiam. Dodatek zielonych warzyw i masy jajecznej sprawi, że orkiszowa tarta może być naprawdę pysznym i zbilansowanym posiłkiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • 180g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub jasnej
  • 100g masła prawdziwego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 45g mozzarelli 
  • 150g zielonych szparagów
  • 150g cukinii
  • 50g szpinaku
  • odrobina soli, pieprzu, czosnku i oregano

Przygotowanie:

Z mąki, zimnego masła, soli, ziół i jajka zagnieć kruche ciasto. Zwartą kulkę wstaw do lodówki na 30 min, aby odpoczęła. Po 30 min wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż blaszkę o średnicy 23-25 cm. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Za pomocą widelca nakłuj ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min. Przykryj papierem do pieczenia. Po 10 minutach ściągnij papier i piecz kolejne 7 min. Przygotuj warzywa: umyj i pokrój w plastry.  Szpinak podduś na patelni z odrobiną czosnku. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz oraz startą mozzarellę. Wymieszaj. Wyciągnij spód od tarty, wyłóż szpinak, następnie szparagi i plastry cukinii. Zalej masą jajeczną.  Wstaw do piekarnika na ok 20-25 min.  Podaj z lekką sałatką.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • 485 kcal
  • 18g białka
  • 31g tłuszczów
  • 35g węglowodanów
  • 6g błonnika pokarmowego

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]