Dziś, specjalnie dla Was.. pyszna, wytrawna tarta orkiszowa z zielonymi szparagami, szpinakiem i cukinią.
Choć zazwyczaj mam mało czasu na przygotowanie posiłków i stawiam na naprawdę szybkie dania, tak nieraz mam ochotę przygotować coś trudniejszego! Takim daniem jest wytrawna tarta orkiszowa, którą uwielbiam. Dodatek zielonych warzyw i masy jajecznej sprawi, że taka tarta z mąki orkiszowej może być naprawdę pysznym i zbilansowanym posiłkiem.
Tarta orkiszowa przepis
Składniki na 4 porcje:
- 180g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub jasnej
- 100g masła prawdziwego
- łyżeczka soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 45g mozzarelli
- 150g zielonych szparagów
- 150g cukinii
- 50g szpinaku
- odrobina soli, pieprzu, czosnku i oregano
Przygotowanie:
Z mąki, zimnego masła, soli, ziół i jajka zagnieć kruche ciasto. Zwartą kulkę wstaw do lodówki na 30 min, aby odpoczęła. Po 30 min wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż blaszkę o średnicy 23-25 cm. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Za pomocą widelca nakłuj ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min. Przykryj papierem do pieczenia. Po 10 minutach ściągnij papier i piecz kolejne 7 min. Przygotuj warzywa: umyj i pokrój w plastry. Szpinak podduś na patelni z odrobiną czosnku. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz oraz startą mozzarellę. Wymieszaj. Wyciągnij spód od tarty, wyłóż szpinak, następnie szparagi i plastry cukinii. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na ok 20-25 min. Podaj z lekką sałatką.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze na 1 porcję:
- 485 kcal
- 18g białka
- 31g tłuszczów
- 35g węglowodanów
- 6g błonnika pokarmowego
Po więcej przepisów i trików w kuchni zapraszam Cię na mojego Instagrama 🙂
-
Bezpłatny 3 dniowy jadłospis do pracy/szkoły
0,00 zł Dodaj do koszyka -
Jesienny Jadłospis Redukcyjny
129,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wiosenny Jadłospis na wynos
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page