Temperatura za oknem zabójcza. Wiadomo, mamy lato – jednak nie zawsze przy takim upale towarzyszy nam dobre samopoczucie. Na co zwrócić uwagę w żywieniu przy takiej pogodzie? Jak radzić sobie z upałem? Jak pokonać dolegliwości takie jak zmęczenie czy ból głowy? Jaką wodę wybrać, by prawidłowo się nawodnić i uzupełnić utracone składniki mineralne? Te i inne kwestie omówię dla Was w dzisiejszym poście.

Zacznijmy od tego, że przy wysokiej temperaturze nie odczuwamy głodu ani ochoty na posiłki. Wiele osób rezygnuje w upały również z mięsa czy ryb. Jednak jeść coś trzeba! Dlatego planując swoją dietę zwróć uwagę na kilka kwestii jak radzić sobie z upałem:

  • Zjadaj mniejsze objętościowo posiłki, pozwoli Ci to uniknąć uczucia ciężkości. Kotlet schabowy jako obiad na upały to słaby pomysł. Lepiej sprawdzi się lekka sałatka z piersią kurczaka i ryżem.
  • Zadbaj o to, by w każdym posiłku znajdowały się świeże warzywa i owoce
  • Unikaj rozgrzewających i ostrych sosów czy zup krem
  • Przygotowuj pełnowartościowe koktajle, które mogą być odpowiednikiem zbilansowanego posiłku np. koktajl truskawkowy z migdałami i kefirem
  • Zjadaj posiłki na zimno – dobrym pomysłem są zupy typu chłodnik, na bazie kefiru czy maślanki
  • Rób domowe lody owocowe na bazie zmrożonego banana – również mogą zastąpić zbilansowany posiłek
  • Sałatki, kanapki, twarożki, jogurty z granolą, smoothie to tylko kilka z propozycji na upalne dni
  • obowiązkowo woda!

 

Wybieraj produkty, które składają się w większości z wody!

  • owoce (truskawki, arbuz, melon, borówki, grejpfrut, ananas, jabłka, winogrona, gruszki, pomarańcze, mango, banany)
  • warzywa (marchew, sałata, cukinia, kapusta, seler, kalafior, brokuł, papryka, pomidor, ogórek, grzyby, ziemniaki)
  • produkty mleczne (mleko, kefir, jogurt)
  • mięso, ryby, owoce morza (ryby świeże, cielęcina, drób, wołowina, jaja)

Jeśli jesteśmy w temacie wody.. To jaką wybrać? W sklepie aż roi się od jej rodzajów czy marek. Zacznijmy od początku. Dlaczego tak ważne jest prawidłowe nawodnienie podczas upałów i jakie są skutki wypicia niedostatecznej jej ilości ?

Odwodnienie przy ubytku wody w granicach 2-4% masy ciała powoduje:

  • silne pragnienie
  • brak apetytu
  • wzdęty brzuch
  • senność
  • rzadkie oddawanie moczu
  • suchość w ustach
  • bóle i zawroty głowy
  • gorączka
  • skurcze i bóle mięśni
  • niedociśnienie

Dlatego warto wspomnieć, że odpowiednia ilość wody w diecie to podstawa tego jak radzić sobie z upałem i gwarantuje:

  • lepszą koncentracje i pamięć
  • regulację temperatury ciała w dni gorące i zimne
  • dostarczenie składników odżywczych do wszystkich narządów i komórek
  • usprawnienie procesu trawienia
  • zmniejszenie bólu głowy
  • zmniejszenie uczucia głodu (szczególnie u osób na diecie redukcyjnej)
  • elastyczną i jędrną skórę

 

 

No dobra, jaką zatem wybrać wodę? W sklepach mamy całe szeregi wód butelkowych..

Zacznijmy od tego, że wodę dzielimy na cztery rodzaje:

  • bardzo niskozmineralizowaną, która zawiera do 50 mg/l składników mineralnych
  • niskozmineralizowaną, która zawiera do 500 mg/l składników mineralnych np. Żywiec Zdrój
  • średniozmineralizowaną, która zawiera od 500-1500 mg/l składników mineralnych, np. Cisowianka
  • wysokozmineralizową, która zawiera powyżej 1500 mg/l składników mineralnych np. Muszynianka

Jakie zapotrzebowanie mają kobiety a jakie mężczyźni na wodę?

  • Kobiety 2 l wody dziennie, czyli 8 szklanek
  • Mężczyźni 2,5 l wody dziennie, czyli 10 szklanek

Oczywiście podczas upałów to zapotrzebowanie wzrasta, więc warto również zwiększyć podaż wody o chociażby 500 ml.

Wybór wody jest bardzo istotny. Wybierając jej rodzaj kieruj się przede wszystkim zawartością składników mineralnych, Twoim stanem zdrowia czy stanem fizjologicznym, a nie marką.

Wodę niskozmineralizowaną lub źródlaną mogą pić wszyscy: dzieci, niemowlęta, osoby starsze, osoby dorosłe. Jak sama nazwa wskazuje dostarczają one niską zawartość składników mineralnych. Natomiast wody średnio- i wysokozmineralizowane przeznaczone są dla osób aktywnych fizycznie oraz podczas upalnych dni, kiedy tracimy wraz z potem dużą ilość składników mineralnych. Takie wody są świetnym źródłem wapnia, magnezu, żelaza czy potasu.

 

Co zrobić jeśli nie lubimy smaku wody?

Dodajmy świeże owoce i miętę. Zamiast sklepowej wody owocowej z ogromną ilością cukru – warto zrobić domową. 0 kcal oraz sporo składników mineralnych.

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]