Od małego dzieciaka uwielbiałam ciasto marchewkowe. Co prawda nie było one jakoś szczególnie dietetyczne, jednak smak wygrywał wszystko. Co powiecie na wersje ciut lżejszą? Taką, którą można traktować jak posiłek? Akurat zbliża się tłusty czwartek to do kawy będzie jak znalazł! Przed Wami pyszny przepis na szybkie ciasto marchewkowe. Szybkie, bo robi się je bardzo prosto, choć wiadomo, że musicie dołożyć czas pieczenia.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki mąki owsianej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki erytrytolu lub innego słodzika
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cynamonu (dałam cejloński, cudowny aromat!)
- 4 jajka
- opcjonalnie: suszone morele, rodzynki, orzechy włoskie
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jajka utrzeć z erytrytolem, olejem, cynamonem. Dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Masę dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać startą marchewkę. Masę przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku, około 45-50 min w 180 st z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostygnięciu można posmarować serkiem śmietanowym i posypać orzechami.
Domowe wypieki są fajną alternatywą na posiłek do pracy czy drugie śniadanie do szkoły. Dlatego jeśli nie próbowaliście dietetycznej wersji ciasta marchewkowego to gorąco do tego zachęcam! Szybkie ciasto marchewkowe i temu podobne desery to też dobry pomysł, kiedy najdzie Was ochota na małe „co nie co”.
Do następnego! 🙂
-
Bezpłatny 3 dniowy jadłospis do pracy/szkoły
0,00 zł Dodaj do koszyka -
Jesienny Jadłospis Redukcyjny
129,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wiosenny Jadłospis Redukcyjny
129,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page