Choroby tarczycy to istna plaga XXI wieku. Niedoczynność tarczycy jest najczęstszą chorobą tarczycy – malutkiego gruczołu, który pełni tak wiele ważnych funkcji.

Występuje 5x częściej u kobiet niż u mężczyzn i dotyka 1-6% osób przed 60rż.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza niezbędne składniki odżywcze do syntezy hormonów tarczycy jest istotnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne.

W tym wpisie chciałabym Wam pokazać, że zbilansowana i odżywcza dieta, może być naprawdę smaczna i prosta w przygotowaniu! 🙂

Jadłospis zawiera:

  • 1800 kcal
  • 4 posiłki
  • 20% białka
  • 35% tłuszczu
  • 45% węglowodanów
  • 40g błonnika pokarmowego
  • niski indeks i ładunek glikemiczny
  • odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6

Dodatkowo jadłospis pokrywa:

  • Zapotrzebowanie na żelazo, cynk, selen, magnez, kwas foliowy, jod etc.

Pobierz bezpłatny jadłospis

 

Zalecenia do jadłospisu:

  1. W okresie jesienno-zimowym lub w przypadku stwierdzonych niedoborów suplementuj witaminę D3. 
  2. Odmierzaj produkty za pomocą wagi kuchennej.
  3. Wypijaj minimum 2l wody mineralnej dziennie.
  4. Posiłki możesz przygotowywać na dwa dni lub powtarzać, aby zaoszczędzić czas.
  5. Zadbaj o sen i śpij minimum 7h dziennie
  6. Dopełnieniem diety powinna być regularna aktywność fizyczna – postaraj się codziennie wykonywać 10 tys kroków i 2-3 razy w tygodniu ćwiczyć/spacerować/jeździć na rowerze/chodzić na basen 🙂

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]