Uwielbiam wszelkiego typu słodkie posiłki. Słodkie, ale dietetyczne dania, bez dodatku cukru. Takie fit desery sprawdzają się u mnie, kiedy nachodzi mnie ochota na słodycze, a z wiadomych, zdrowotnych względów nie chcę sięgać po sklepowe odpowiedniki. Szybka pieczona owsianka to pyszne, sycące i pełne wartości odżywczych dietetyczne śniadanie! A dla niejednego łasucha niezły dietetyczny słodycz do kawy 🙂 Pieczona owsianka to banalnie proste danie, którego wykonanie zajmuje 5 min, nie licząc pieczenia. 

Składniki:

  • 1 jajko 60g
  • 70g napoju roślinnego np. sojowego. Można też użyć mleka 2%
  • 75g jogurtu typu skyr o smaku waniliowym
  • 40g płatków owsianych
  • 5g siemienia lnianego
  • 15g posiekanych migdałów
  • 10g słodzika np. erytrytolu lub ksylitolu
  • garść malin
  • 5g gorzkiej czekolady 70%

Jak zrobić pieczoną owsiankę:

  1. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt, słodzik, napój roślinny, siemię lniane, posiekane migdały, płatki i wszystko wymieszaj.
  2. Przełóż masę do małego naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż maliny i posiekaną czekoladę.
  3. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180st) i piecz 20-25 min, aż do zarumienienia masy. Możesz też upiec owsiankę we frytkownicy beztłuszczowej – ustaw temp 180 st i piecz 15 min.
  4. Gotowe 🙂 Owsianka jest przepyszna i bardzo sycąca! Najlepiej podawać na ciepło.

Kaloryczność i makro na jedną porcję:

  • 471 kcal
  • 26g białka
  • 21g tłuszczów
  • 57g węglowodanów
  • 9g błonnika pokarmowego

Jak widzicie można szybko, smacznie i mega odżywczo! Dajcie znać czy smakuje Wam taka wersja owsianki 🙂

PST! Jeśli jesteś tu pierwszy raz to zapraszam Cię na mój INSTAGRAM.

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]