Grube kasze takie jak pęczak to bomba składająca się z dużej ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Mam jednak wrażenie, że wiele osób nie docenia jej właściwości i pomija ją w swojej diecie.

Ja jestem fanką pomysłów na dania jednogarnkowe, dlatego też zostawiam Wam poniżej przepis na pyszne kaszotto z kurczakiem i warzywami – cukinią i fasolką.

Pomysł na danie jednogarnkowe – kaszotto z kurczakiem 

Kasza pęczak z racji swojego niskiego przetworzenia jest bardzo wartościowym produktem. Zawiera sporą ilość magnezu, fosforu, wapnia, żelaza czy potasu.

W 100g kaszy pęczak mamy:
  • 133mg magnezu,
  • 264mg fosforu,
  • 33mg wapnia,
  • 3,6 mg żelaza
  • 452 mg potasu.

Dlatego powinny ją spożywać wszystkie zdrowe osoby, a także te, które borykają się z problemami gospodarki węglowodanowej np. cukrzycą czy insulinoopornością – kasza jest nisko przetworzona, ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków glikemii. Ponadto osoby, które są często narażone na stres powinny wprowadzić ją do swojej diety – pęczak obfituje w magnez czy witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Pęczak nadaje się również na redukcję, ponieważ przez sporą zawartość błonnika pokarmowego daje uczucie sytości po posiłkach. Będzie również dobrym wyborem dla osób, które cierpią na zaparcia 🙂 

Składniki na 1 porcję:

  • 50g kaszy pęczak
  • 100g piersi z kurczaka
  • 5g oliwy z oliwek
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g cukinii
  • 20g czerwonej cebulki
  • 8g startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, suszone grzyby, pietruszka

Przygotowanie kaszotto z kurczakiem:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka i cebulkę.
  2. Dodaj pokrojoną cukinię i fasolkę. Dodaj przepłukaną kaszę pęczak. 
  3. Zalej wszystko wodą lub bulionem i duś do miękkości.
  4. Dodaj przyprawy – możesz dodać również suszone grzyby, super podkręcą smak! 🙂
  5. Kaszotto posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Kaloryczność i makro na 1 porcję:

  • 467 kcal
  • 37g białka
  • 12g tłuszczów
  • 55g węglowodanów
  • 13g błonnika pokarmowego

Dajcie znać czy lubicie tak proste i szybkie obiady z pęczakiem w roli głównej! 🙂

Jeśli potrzebujesz gotowych pomysłów na dania to kliknij TUTAJ i sprawdź gotowe jadłospisy, dopasowane do Twojej kaloryczności. 

A jeśli masz jakiekolwiek pytania – zapraszam Cię na mój INSTAGRAM.

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]