fbpx
Przepisy

Placuszki z cukinii i marchewki – HIT!

Placki, placuszki.. Mogłabym jeść codziennie. Nawet w wersji wytrawnej – pycha 🙂 Dziś na tapecie placuszki z marchewki i cukinii z dodatkiem domowego sosu czosnkowego. Świetne jako kolacja czy posiłek do pracy. I rzecz najważniejsza: potrzebujesz tylko 10 min na ich wykonanie! 🙂

placuszki

Składniki placuszki:

  • marchewka
  • mała cukinia
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka (wedle własnego smaku)
  • oliwa z oliwek (odrobina)

 

Składniki domowy sos czosnkowy:

  • jogurt typu skyr
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • odrobina cukru
  • oregano

 

placki z cukinii

Wykonanie:

Marchew i cukinię obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10-15 min, aby puściły sok. Następnie odciśnij nadmiar wody i dodaj resztę składników. Łyżką wymieszaj masę. Jeśli będzie zbyt rzadka – dodaj więcej mąki. Patelnię posmaruj oliwą, nagrzej. Łyżką nakładaj placuszki i smaż na lekko złoty kolor, przewróć na drugą stronę. Po upieczeniu połóż na ręcznik papierowy. Do jogurtu typu skyr (jest gęsty) dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano, świeży koperek i odrobinę cukru. Wymieszaj dokładnie. Placuszki podawaj z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami 🙂

Jak widzisz przygotowanie smacznych posiłków nie musi trwać pół dnia. Przy okazji mogę Cię zaprosić na moją grupę na facebooku: Dietetyczny kącik z #MyLittleDiet, gdzie już od 1 kwietnia ruszamy wspólnie z wyzwaniem! Jesteś ciekawa co to za wyzwanie? Zajrzyj do nas! Spośród najbardziej aktywnych osób biorących udział w wyzwaniu – wybiorę jedną, która otrzyma ode mnie bezpłatną współpracę online! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *