Wrzesień zawsze kojarzy mi się z pięknymi jabłoniami i ich owocami. W tym roku miałam wyjątkowo duży zbiór soczystych, czerwonych jabłek. Zrobiłam już mus jabłkowy i jabłka podsmażane z ksylitolem i cynamonem. Dlatego w leniwą niedzielę to szarlotka z mąki pełnoziarnistej stała się moim wyborem. Przeszukałam przepisy na internecie i na wzór Madame Edith upiekłam pyszną szarlotkę. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna! I gwarantuję Wam jeden kawałek tego ciasta nikomu nie zaszkodzi 🙂
Ciasto na szarlotkę:
pół kostki masła prawdziwego
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
6 łyżek ksylitolu/cukru
2 jajka
350 g mąki pełnoziarnistej (może być pszenna razowa, owsiana)
Jabłka do szarlotki:
jabłka
ksylitol lub cukier
cynamon
Szarlotka z mąki pełnoziarnistej – wykonanie
Masło i oliwę ucieramy z ksylitolem lub cukrem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajka i dalej ucieramy masę. Stopniowo dodajemy mąkę i powoli wyrabiamy ciasto. Gotową masę dzielimy na pół i wkładamy na 20-30 min do lodówki. Po schłodzeniu masy, wałkujemy cienkie plastry ciasta i wykładamy na blachę.
Za pomocą widelca robimy malutkie dziurki w cieście, aby napowietrzyć ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na malutkie, cienkie plastry. Posypujemy cynamonem i cukrem lub ksylitolem. Ja do swojej szarlotki użyłam jabłek ze słoika, które zrobiłam parę dni wcześniej. Na wierzch szarlotki kruszymy drugą część schłodzonego ciasta, tak aby przykryć jabłka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 st, przez 35-45 min.
Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis
Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]