Domowa szarlotka z mąki pełnoziarnistej

Wrzesień zawsze kojarzy mi się z pięknymi jabłoniami i ich owocami. W tym roku miałam wyjątkowo duży zbiór soczystych, czerwonych jabłek. Zrobiłam już mus jabłkowy i jabłka podsmażane z ksylitolem i cynamonem. Dlatego w leniwą niedzielę to szarlotka z mąki pełnoziarnistej stała się moim wyborem. Przeszukałam przepisy na internecie i na wzór Madame Edith upiekłam pyszną szarlotkę. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna! I gwarantuję Wam jeden kawałek tego ciasta nikomu nie zaszkodzi 🙂

ciasto, szarlotka pełnoziarnista, pełnoziarnista szarlotka, przepis na szarlotkę pełnoziarnistą

Ciasto na szarlotkę:

  • pół kostki masła prawdziwego
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  •  6 łyżek ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pełnoziarnistej (może być pszenna razowa, owsiana)

ciasto, szarlotka pełnoziarnista, pełnoziarnista szarlotka, przepis na szarlotkę pełnoziarnistą

Jabłka do szarlotki:

  • jabłka
  • ksylitol lub cukier
  • cynamon

ciasto, szarlotka pełnoziarnista, pełnoziarnista szarlotka, przepis na szarlotkę pełnoziarnistą

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej – wykonanie 

Masło i oliwę ucieramy z ksylitolem lub cukrem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajka i dalej ucieramy masę. Stopniowo dodajemy mąkę i powoli wyrabiamy ciasto. Gotową masę dzielimy na pół i wkładamy na 20-30 min do lodówki. Po schłodzeniu masy, wałkujemy cienkie plastry ciasta i wykładamy na blachę. 

Za pomocą widelca robimy malutkie dziurki w cieście, aby napowietrzyć ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na malutkie, cienkie plastry.  Posypujemy cynamonem i cukrem lub ksylitolem. Ja do swojej szarlotki użyłam jabłek ze słoika, które zrobiłam parę dni wcześniej. Na wierzch szarlotki kruszymy drugą część schłodzonego ciasta, tak aby przykryć jabłka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 st, przez 35-45 min.

ciasto, szarlotka pełnoziarnista, pełnoziarnista szarlotka, przepis na szarlotkę pełnoziarnistą

  Do następnego i pamiętaj sprawdzić inne moje przepisy!

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]