Te malutkie nasionka albo się kocha albo nienawidzi 🙂 Ja należę do tej pierwszej grupy. Uwielbiam lekkie desery na bazie jogurtu naturalnego czy napoju roślinnego. Do tego dodatek owoców czy orzechów i jestem w niebie 🙂 Kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, często tworzę takie proste desery. Nasiona chia – do czego jeszcze można je wykorzystać? Można je dodawać do słodkich wypieków, owsianki, placuszków, gofrów.

Oprócz znacznej ilości białka, nasiona chia to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym zawierają również sporą ilość błonnika pokarmowego, pobudzającego perystaltykę jelit. Szałwia hiszpańska to bogactwo wapnia! Posiadają go pięć razy więcej niż mleko. No i są bardzo smaczne – a to przecież najważniejsza cecha 🙂

chia pudding

Składniki: pudding chia

  • 2 łyżki nasion chia (ilość zależy od tego, jak dużo jogurtu dodasz, w razie konieczności dosyp kolejną łyżkę)
  • jogurt naturalny/jogurt skyr
  • erytrytol/ksylitol
  • odrobina konfitury porzeczkowej/dżemu 100%
  • mrożone owoce (u mnie czarne porzeczki i maliny – źródło witaminy C)

 

Przygotowanie deseru z nasiona chia:

Przygotowanie jest banalnie proste. Do nasion dodajemy jogurt naturalny i erytrytol. Mieszamy 3-4 min aż nasionka napęcznieją. Przekładamy do szklanek. Na nasiona chia dodajemy łyżeczkę dżemu, a następnie mrożone owoce. Możemy dodać posiekaną gorzką czekoladę bądź orzechy. I deser gotowy – pięć minut roboty 🙂

fit

A szczegółowy opis prozdrowotny chia opisałam tutaj. Dziś krótko i szybko. Takie przepisy też muszą być 🙂

 

Jeśli potrzebujesz pomocy w skomponowaniu jadłospisu – kliknij TUTAJ. Możesz też zdecydować się na gotowy jadłospis, dopasowany do Twojej kaloryczności.

A jeśli masz jakiekolwiek pytania – zapraszam Cię na mój INSTAGRAM.

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]