fbpx
Przepisy

Kokosowy gulasz z soczewicy

Dziś w menu pyszny wegański obiad: kokosowy gulasz z soczewicy. Przyznam szczerze, że z wiekiem człowiek coraz bardziej otwiera się na nowe smaki. Odkąd pamiętam niestety nie darzyłam zbytnią sympatią roślin strączkowych. Dzisiaj wiem, że to duży błąd! Odpowiednie przygotowanie składników i można wyczarować naprawdę smaczne dania.

Spożycie roślin strączkowych wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z ‘rewolucjami’ w brzuchu. Po części jest to prawda, ale tylko w przypadku kiedy przygotujemy je niewłaściwie bądź jemy je naprawdę rzadko. Strączki mają dużo substancji antyodżywczych, dlatego trzeba je odpowiednio przygotować. Ale oprócz substancji niekorzystnych posiadają całe mnóstwo cennych składników np. są dobrym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B oraz oczywiście błonnika pokarmowego.

Co zrobić, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu strączków?

Bardzo ważne jest odpowiednie moczenie nasion. Najlepiej zalać przegotowaną wodą suche nasiona na całą noc. Trzeba również uważać, aby czas moczenia nie był za długi, ponieważ może się rozpocząć proces fermentacji. Poza tym ważna jest obróbka termiczna, czyli gotujemy naszą soczewicę czy cieciorkę. Dobrze jest też na początku podawać strączki w formie pasty czy zmielonych kotletów. Zmniejsza to ilość błonnika pokarmowego i tym samym obniża ryzyko wystąpienia problemów gastrycznych. Ostatnią radą jest przede wszystkim ich regularne jedzenie, aby przyzwyczaić układ pokarmowy 🙂

soczewica

Składniki:

  • soczewica zielona
  • ryż brązowy/biały basmati
  • miks warzyw na patelnię (mieszanka włoska)
  • passata pomidorowa
  • mleczko kokosowe
  • papryka słodka w proszku, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zielenina do posypania

 

gulasz

Przygotowanie:

Soczewicę mocz przez całą noc. Rano wylej wodę, opłucz i zalej świeżą. Ugotuj. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć mieszankę warzyw na patelnię. Chwilę podsmażaj, dodaj ugotowaną soczewicę, passatę pomidorową i duś kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Podawaj z ugotowanym ryżem i posyp zieleniną. Gotowe 🙂

 

strączki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *