Dlaczego mięso z indyka jest zdrowe? Co zawiera w sobie mięso z indyka? Jak je przyrządzić, by było smaczne? Te i wiele innych pytań postaram się rozwinąć w dzisiejszym poście, który krótko i zwięźle przedstawi zalety spożywania mięsa z indyka.
Mięso z indyka jest w naszym kraju wciąż niedoceniane. Mimo swoich wielu walorów wciąż przegrywa w walce z kurczakiem. Czemu się tak dzieje? Często przyzwyczajamy się do jednego smaku, boimy się spróbować czegoś nowego. Indyk to naprawdę chude mięsko, o małej zawartości tłuszczu. Obfituje w pełnowartościowe białko, które odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie. Mięso zawiera sporo witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, potas, cynk, magnez. Z kolei ciemniejsze mięso zawiera większe ilości żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny i krwinek czerwonych. Dodatkowo mięso z indyka jest łatwo strawne i bardzo delikatne, dlatego jest polecane alergikom, małym dzieciom, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, pacjentom onkologicznym, a także osobom po zabiegach chirurgicznych. Jednym słowem może je jeść praktycznie każdy 🙂
Mięso z indyka warto przyprawić delikatnymi ziołami, solą, pieprzem. Trzeba też pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, bo można łatwo zabić delikatność mięsa.
Przechodząc do sedna. Przychodzę do Was z przepisem na pyszne roladki z indyka z suszonymi pomidorami i serkiem śmietankowym. Świetny pomysł na rodzinny obiad, ale także posiłek do pracy. Można łatwo zmodyfikować danie na łatwo strawne – pomijając obsmażanie i suszone pomidory.
Składniki na roladki z indyka:
- pierś z indyka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
- serek śmietankowy np. Almette, Bieluch
- koperek świeży
- suszone pomidory
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mięso umyj, rozbij na cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem suszonym. Na środek piersi z indyka dodaj łyżeczkę serka, pokrojone suszone pomidory i garść koperku świeżego. Koperek oprócz walorów smakowych ułatwia też trawienie posiłku 🙂 Zawiń mięso w roladkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć roladkę i obsmażaj ją przez 2-3 min. Chodzi tutaj o zamknięcie struktury mięsa. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez około 30-35 min. Jako dodatek do mięsa świetnie sprawdzi się gruba kasza np. pęczak i surówka z marchwi i jabłka. Obiad gotowy w niecałe 40 min 🙂
Sprawdźcie inne przepisy na moim blogu 🙂