fbpx
Przepisy

Ciasto marchewkowe

Od małego dzieciaka uwielbiałam ciasto marchewkowe. Co prawda nie było one jakoś szczególnie dietetyczne, jednak smak wygrywał wszystko. Co powiecie na wersje ciut lżejszą? Taką, którą można traktować jak posiłek? Akurat zbliża się tłusty czwartek to do kawy jak znalazł!

deser

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki erytrytolu lub innego słodzika
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cynamonu (dałam cejloński, cudowny aromat!)
  • 4 jajka
  • opcjonalnie: suszone morele, rodzynki, orzechy włoskie

 

ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jajka utrzeć z erytrytolem, olejem, cynamonem. Dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Masę dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać startą marchewkę. Masę przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku, około 45-50 min w 180 st z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostygnięciu można posmarować serkiem śmietanowym i posypać orzechami.

fit deser

Domowe wypieki są fajną alternatywą na posiłek do pracy czy drugie śniadanie do szkoły. Dlatego jeśli nie próbowaliście dietetycznej wersji ciasta marchewkowego to gorąco do tego zachęcam!

Do następnego! 🙂

Comments

Beata
2 kwietnia 2019 at 15:34

Jak duża forma jest potrzebna?;)
PS Proszek do pieczenia występuje wśród składników dwa razy;)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *