fbpx
Przepisy

Chrupiące gofry owsiane

Ostatnio w mojej kuchni panuje totalna prostota. Nie mam czasu na kombinowanie i wymyślanie nowych przepisów, ale wiem, że czasem tak w życiu bywa, kiedy człowiek chwyta się najprostszych rozwiązań i całkowicie to rozumiem. Nie oznacza to jednak, że sięgam po przetworzone i niezdrowe produkty. Na szczęście moja świadomość żywieniowa wygrywa z lenistwem 🙂 A dla łasuchów mam niezłą gratkę – chrupiące i smaczne gofry. Przepis od cudownej @Elinowak 🙂

gofry

Przepis to naprawdę nic trudnego, zmieszanie ze sobą paru składników i tak naprawdę tyle. Cały sęk w tym, że są naprawdę smaczne i dają na długo poczucie sytości – to za sprawą błonnika pokarmowego zawartego w mące owsianej i nasionach chia.

Składniki na 4 mniejsze sztuki:

  • 2 jajka
  • 40 g mąki owsianej
  • 20 g odżywki białkowej (można pominąć, a dać więcej g mąki i słodzik – cukier, ksylitol, miód, erytrytol)
  • 1 banan
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka nasion chia (można pominąć, aczkolwiek dają bardzo fajny efekt)
  • Dodatkowo można użyć: kakao, gorzką czekoladę
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek

 

słodkości

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Włączamy gofrownicę i mocno ją nagrzewamy. Smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oliwy. Wylewamy ciasto i pieczemy 6-7 min. Po wyciągnięciu najlepiej ułożyć gofry na kratce, żeby ostygły. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. owocami, orzechami, jogurtem czy gorzką czekoladą.

słodycze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *