Nie wiem jak Wy, ale ja mieszkając na śląsku uwielbiam gulasz! Od małego dzieciaka mama często robiła gulasz z łopatki wieprzowej, do tego kasza i ewentualnie jakieś buraczki czy surówka. No pychota 🙂 Jednak typowy gulasz zagęszczany jest śmietaną czy mąką. Dodatkowo wieprzowina jest dość tłustym mięsem. Za pomocą kilku małych zmian, można to kultowe danie przygotować w sposób smaczny i lekki. Dziś mam dla Was przepis na tym razem dietetyczny gulasz z indyka.

Jak zrobić dietetyczny gulasz z indyka? Jak zagęścić sos?

Zapraszam do przeczytania tego prostego przepisu! 🙂

obiad

Jakie mięso na gulasz?

Pierwsza rzecz: wybór mięsa. Możemy wybrać mięso gulaszowe z indyka, które ma dużą zawartość białka i jest łatwo strawne, dzięki czemu nasze danie nie będzie tłuste ani ciężkie. Oprócz indyka myślę, że można też użyć chudej cielęciny czy wołowiny.

gulasz

Warzywa

Do gulaszu użyłam świeżej czerwonej cebuli, papryki, marchwi i suszonych pomidorów. Dodatkowo na sam koniec dolałam passaty pomidorowej. Generalnie można użyć wielu warzyw np. fasolki szparagowej, cukinii, świeżych pomidorów. Zależy co jest dostępne. Moja wersja jest nieco zimowa, zważając na dość ograniczoną dostępność wielu warzyw.

indyk

Składniki:

  • mięso na gulasz z indyka
  • oliwa z oliwek
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • marchew
  • pomidory suszone
  • kasza pęczak
  • świeża zielenina np koperek lub szczypiorek
  • ulubione przyprawy
  • passata pomidorowa
  • można dodać na sam koniec łyżkę jogurtu greckiego dla złagodzenia smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładniej umyj i pokrój na mniejsze kawałki
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone mięso i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć cebulę i paprykę. Po 3 minutach dolej szklankę przegotowanej wody. Duś na malutkim ogniu przez następne 10 min.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do gulaszu dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i startą marchew. Duś następne 5-7 min.
  4. W międzyczasie ugotuj na sypko kaszę pęczak.
  5. Sprawdzaj miękkość warzyw i mięsa. Dodaj przyprawy, całość wymieszaj. Na sam koniec wlej passatę pomidorową. Dopraw wszystko i ewentualnie dodaj łyżkę jogurtu naturalnego (jak zdejmiesz gulasz z palnika).
  6. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym. Posyp zieleniną 🙂
  7. Gotowe! Obiad w 25 min gotowy 🙂

fit

Tak prosto przygotowany obiad może być świetnym posiłkiem do pracy czy na uczelnię 🙂 Jeśli szukasz pomysłu na inne dania z indyka, zajrzyj TUTAJ i TUTAJ. Może moje przepisy ułatwią Ci zdrowe odżywianie 🙂

Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie!

Do następnego 🙂

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. [więcej]